Hoe kan Marihuana nu écht helpen als medicijn?

20 feb

Marihuana als medicijn gebruiken is voor velen van ons nog steeds een vreemde gedachte. Er wordt hierbij nog vaak als een taboe over gesproken. Het is een illegale drug in Nederland maar wordt wel gedoogd. Er is moeilijk een onderscheid te maken tussen legale en illegale drugs in Nederland. De gedachtegang hierover is historisch zo gegroeid. Daarom is een objectieve benadering om marihuana als medicijn te gebruiken moeilijk te maken.

Toch wordt marihuana al als medicijn gebruikt. Dat komt door de medicinale eigenschappen die de stof heeft. Het kan bijzonder behulpzaam zijn bij chemotherapie. Dat is vooral van groot belang om alles draaglijker te maken voor kankerpatiënten. Ook helpt het bij epilepsie, glaucoom, aids, migraine, jeuk, menstruatiekrampen en depressies. Dit zijn zo maar enkele van de vele ziekten waarbij het vaak als geneesmiddel wordt gebruikt. Ondanks dat het product een heilzame werking heeft wordt het nog niet door veel artsen voorgeschreven als een geneesmiddel.

Er is nog geen medicijnonderzoek naar gedaan zoals dat bij de goedgekeurde geneesmiddelen wel het geval is. Daarom kan het ook nog niet als geneesmiddel geregistreerd worden. Men is tegenwoordig wel bezig om cannabis herba als een werkzaam bestanddeel aan te merken. Wel zal het product goed gespecificeerd moeten zijn. Nu is men echter zo ver dat men niet alleen maar zegt dat niet alles wat onderzocht wordt van belang is maar ook het traditionele gebruik. We zijn het er tegenwoordig wel over eens dat marihuana een geneeskrachtige werking heeft. Ontzettend populair op dit moment is bijvoorbeeld de CBD olie die een ontzettende geneeskrachtige werking lijkt te hebben.

Maripharm
Maripharm werd op de eerste plaats opgericht voor patiënten die baat hebben bij het gebruik van marihuana. De gedachte groeide dat men deze patiënten marihuana moesten kunnen verstrekken uit een gecontroleerd circuit. Daarom werd er de stichting opgericht om dit voor elkaar te krijgen. Zij gingen marihuana kweken, onderzoeken en vervolgens aan de patiënt verstrekken. Hierbij was de eerste stap die genomen moest worden het aanvragen van het opiumverlof.Voordat marihuana nu bij de patiënten komt heeft het al een lange weg afgelegd. Het kweken van de platen gebeurd nog op onbekende plaatsen. Dat komt omdat er nog steeds geen opiumverlof is afgegeven. Na de oogst worden de planten gedroogd. Samples gaan naar het laboratorium. Daar worden ze gecontroleerd. Wanneer ze zijn goedgekeurd gaan ze in vacuüm optipotten. Vervolgens worden ze aan gammastralen onderworpen. Hierbij gaan eventuele ziektekiemen dood.

Verstrekt
Apothekers kunnen potjes bestellen vanaf 25 gram. De patiënten, die dit als geneesmiddel willen gebruiken, kunnen het dan op doktersrecept verkrijgen. Om op deze manier te gaan werken is de marihuana in een circuit terecht gekomen wat goed wordt gecontroleerd. Wanneer men een bestelling heeft, wordt dat met de juiste productinformatie naar de apotheker gestuurd. Ook voor de patiënt wordt er een bijsluiter bijgeleverd. Op deze manier weet een patiënt hoe het gebruikt moet worden.

Inademen
Het bestaat nog niet lang, maar het is tegenwoordig ook mogelijk, om door middel van een vaporisator, de juiste hoeveelheid van het product marihuana binnen te krijgen. De vaporisator verdampt de marihuana. Door het inhaleren, door de patiënt, zal men de juiste hoeveel binnenkrijgen. Hierdoor kan men nu exact vaststellen hoeveel van het product wordt geïnhaleerd.