Marijuana als medicijn?

20 feb

Marijuana, beter bekend als cannabis of wiet. Alom bekend als drugs en vaak in één adem genoemd met andere soorten drugs. Toch is die vergelijking maar ten dele terecht. Wist u dat Marijuana ook verschillende toepassingen kent als medicijn? De medicinale toepassing is in 2003 gelegaliseerd en wint sindsdien aan terrein. Daarmee is zij uit de taboesfeer. In dit artikel wordt belicht wat marijuana is en welke medische toepassingen het kent.

Marihuana, wat is dat ?
Marijuana is een andere aanduiding voor cannabis wat op haar beurt de Latijnse aanduiding vormt voor hennep. In de hennepplant zit de stof tetrahydrocannabinol kortweg aangeduid als THC. Het is deze stof die in de medische wetenschap wordt gebruikt ter behandeling van verschillende aandoeningen.

Marijuana als medicijn
Bij de apotheek is marijuana op doktersrecept verkrijgbaar. Het wordt voorgeschreven voor o.a.: Multiple Sclerose, zenuwpijn, ter vermindering van bijwerkingen a.g.v. kankerbehandeling en bij palliatieve zorg.

In het algemeen wordt met het voorschrijven van marijuana beoogd ernstige pijn vanuit spieren en/of zenuwen te bestrijden. Hoe marijuana precies in het lichaam werkt is nog een bron van onderzoek. Wel is duidelijk dat het een rol speelt bij de doorgifte van signalen vanuit de zenuwen en bij de aansturing van spieren door de hersenen. Uw behandelend arts zal u niet zomaar een recept voor marijuana geven. Dikwijls wordt eerst met andere medicijnen getracht de klachten te behandelen. Pas wanneer deze geen of onvoldoende effect hebben, zult u een recept voor marijuana krijgen. Toediening kan middels een inhalator of door het drinken van thee waarin de marijuana is opgelost. Ook kan marijuana worden gerookt in een sigaret.

Zoals met vrijwel alle medicijnen moet rekening houden met bijwerkingen. Deze treden niet bij iedereen op. Of u bijwerkingen krijgt en in welke mate is niet te voorspellen. Bekende bijwerkingen zijn rusteloosheid en stemmingswisseling. Dit kan zowel naar de vrolijke kant gaan, het high gevoel, als de sombere kant. Een te hoge dosering kan hiervan de oorzaak zijn. Bij langer gebruik en lagere doseringen nemen de bijwerkingen in de meeste gevallen af.

Of het gewenste effect wordt bereikt, blijkt in de regel na enkele dagen tot weken.

Ook iets voor u ?
Zelf experimenteren is niet aan te raden en ook helemaal niet nodig. Medicinale marijuana kunt u gewoon op doktersrecept bij de appotheek verkrijgen. Patiënten die medicinale marijuana gebruiken hebben vrijwel altijd ernstige klachten. Vraag uw behandelend arts of uw klachten wellicht met medicinale marijuana beter bestreden kunnen worden dan met uw huidige medicijnen. U hoeft zich beslist niet te schamen om dit onderwerp bij uw dokter of huisarts aan te snijden. Hij of zij krijgt deze vraag zeker niet voor de eerste keer en zal hier zeker serieus op ingaan.